Antalya‘da 1986 yılından bu yana faaliyet gösteren BST Mühendislik, zeytin kesimine yönelerek üreticinin işini kolaylaştıracak bir makine ürettiğini duyurdu. Antalya Organize Sanayi Bölgesi‘nde (AOSB) faaliyet gösteren firma, geliştirdiği makine sayesinde yüksek randıman sağlayan zeytinyağı üretme maksadını gerçekleştirdiğini söz etti. ‘Luvi‘ ismi verilen zeytinyağı soğuk sıkım makine ve sistemi, tesiste düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya zeytin üreticilerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları katıldı.
‘ÜRÜN KOLAY PARÇALANIYOR’
BST Mühendislik Ar-Ge sorumlusu Selim Sarıkaya, geliştirdikleri zeytinyağı soğuk sıkım aygıtının ayrıntılarını şöyle anlattı:
“Makine sıkım teknolojilerinde yahut proseslerde yanılgı yaptığımızdan ötürü bu pahası alamadığımızı fark ettik. Ülkemiz şu anda da soğuk sıkıma yöneldi. Hedefimiz, zeytin ve zeytinyağının katma pahasını yükseltmek. Ürettiğimiz aygıt yıkama, kırıcı, pompa, malaksör ve dekantörden oluşuyor. Kırıcıların içinde en az ısıyı yaratarak en çok hücre parçalayan kırıcı, bıçaklı kırıcı. Biz de bu yüzden bıçaklı kırıcıyı tercih ettik. Randımanın yüksek olmasında kıymetli rol oynuyor. Geliştirdiğimiz malaksörün negatif basıncı sayesinde zeytin hamurunun 20 derecede, kendini 60 derecede üzere hissetmesi mümkün oldu. Böylelikle eser kolay parçalanabildi.“
‘4 PATENT ALINDI’
Geliştirdikleri sistemde tek bir makine ile birçok faaliyetin yapılabildiğini belirten Sarıkaya, “Makineyi içinde antioksidanların yüksek olduğu formda, tek bir düğmeyle çiftçimizin zorlanmadan üreteceği hale getirdik. Eserin yıkanması, ayıklanması, posasının oluşması ve soğuk sıkım yoluyla yağının çıkarılması yalnızca bir makinede oldu. Bu hususta 4 patentimiz oldu” dedi.